Жабите знаят за земетресенията повече от хората

Учените са направили своето откритие абсолютно случайно и при напълно трагични обстоятелства. През пролетта на 2009 година те наблюдавали колония жаби в централна Италия , когато земноводните внезапно практически напълно мигрирали, независимо че сезонът на чифтосване бил в разгара си. След няколко дни в района, където се намирала колонията, станало земетресение, с магнитут 6,3 , при което загинали повече от 300 човека. В Аквил, областта Абруцо.
На следващия ден след първия подземен трус , жабите започнали да се връщат на наблюдаваните места, но пълната им популация се възстановила само след пълното прекратяване на земните трусове.
Специалистите така и не успели да разберат, как жабите успели да усетят, че нещо не е наред. Съгласно една от версиите , те са могли да ъсетят незабележимите за човека тласъци преди „основното” земетресение. Друга теория предполага, че жабите са реагирали на повишената концентрация във въздуха на радон – газ, отделян от почвата при повишаване на на подземното налягане. Съгласно третата версия, жабите мигрирали, получавайки електрически сигнали, отделяни от камъните преди мощния тласък.
По какъв начин животните са способни да предсказват пагубните за човека движения на земната кора, за сега не може да се смята за напълно доказано. Но и да се използва тази възможност на животните в полза на човека, сега не е възможно. В края на крайщата да се установи, че причина за миграциата е точно надигащото се земетресение, за сега е доста трудно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *