За ползата от пищните форми – 3

Ако необходимата „норма” от мазнини си набавяме от бисквити, барбекю и растителни мазнини, особена полза за организма ни няма да има. Главният принцип на сегашната диетология е много прост: колкото по-естествено, толкова по-добре. Това означава че най-полезни се смятат онези мазнини, които не са преминали през никаква обработка. Става сума за растителните мазнини от семената, за мазнините от тлъстата риба и натуралната сметана. При това положение човек е застрахован от вредни добавки и получава всички необходими съставки на всяка от мазнините.
Затова не се увличайте в продуктите с трансмазнини. Те са много в сладкишите и пълнежите за бонбони. В картофките, чипсовете , бисквитите и някои сладкарски изделия такива процедури може да бъдат от 30 до 50 %.
Тежък продукт за организма и в частност за жлъчката се явява палмовото масло. То влиза в състава на някои видове шоколад и не само. Затова тази храна не трябва да присъства на трапезата ежедневно.
Тогава възниква въпрос :

Какво да изберем?

Животинските мазнини , от които не трябва да се отказваме , е млечната. В него се съдържат 20 мастни киселини с голяма биологична ценност. Най-добре се усвояват киселомлечни продукти с нормална масленост.
Много полезни продукти, богати на киселини от семейството омега – 3 са лененото масло и морската риба. Доказано е, че омега-3 киселините са важни за профилактиката на атеросклерозата. Постарайте се поне 2 пъти седмично да ядете риба. В храната си добавяйте смес от растителни масла, за да получавате разнообразни мастни киселини. Смесвайте маслинено, слънчогледово и царевично олио непосредствено преди подправяне на салатата.
Най-полезното за здравето масло е нерафинирано , студено пресовано. Ако не Ви харесва вкуса му, можете просто ежедневно да ядете маслинено, авокадо, семки и орехи.