Интересни факти за нашата планета – 3

 Момотомбо(Никарагуа). През същата година в Никарагуа била пусната специална марка с изображение на изригването. Инценер Бюно Валила изпратил по един екземпляр от тази марка на всеки сенатор. Въздействието на малкото парченце хартия се оказало зашеметяващо! И най-големите защитници на стария проект се предали…

…. Япония е класическа „страна на земетресенията”. Средно на територията и стават по 3 земетресения в денонощието: „На закус, на обед и на вечеря” – както се шегуват японците. По-голямата част от тях се отбелязават само от приборите.

….Най-северният град на милионерите в света е Санкт-Петербург; най-близо до Екватора се намира Сингапур.

… В природата съществуват около 1330 вида вода. Те се различават по произход (дъждовна, подпочвена, от нов или птдавна паднал сняг), по количеството и по характера на разтворените в нея вещества.

… В кубически метър морска вода , се съдържат 1,5 грама белтъчини и не малко други хранителни вещества. Учените са пресметнали, че „ по хранителност” Атлантическия океан се изчислава на 20 хиляди реколти, събрани за една година от сушата.

…. Ако всички хора биха употребявали за храна и изпозвали за хранене на животните всички растителни ресурси на моретата и океаните, , то храната би била достатъчна за 290 милиарда души.

…. Средната температура на повърхността на водата на световния океан е 17,4 градуса, а в съшото време температурата на долния слой на въздуха над световния океан е равна на 14, 4 градуса. Заемеайки почти 3/4 от повърхността на земното кълбо, океаните служат за мощен и постоянно дейставащ фактор за подгряване на ниските слоеве на атмосферата и смекчаване на климата на земното кълбо.

…. Поети, художници, романисти, са възпели деветия вал като най-голямата сред бушуващите вълни. В действителност деветия вал не съществува. В това не е трудно всеки да се убеди, броейки от борда на плавателен съд или от брега промеждутъчните вълни между две най-големи. Най-голяма може да бъде всяка…Но от къде се е взело понятието „деветият вал”? То е възникнало в дълбока древност , от митологическата представа за 9 като свещено число.

…. В древността Балтийско море се е наричало Янтарно, поради изобилието в него на янтар.

…. Изследователите на Каспийско море орбелязват, че то е имало над 70 названия: Аварско, Източно, Чирканско, Хвалинско и други, в коиото са намерили отражение историята и географията на неговото крайбрежие. Названието Каспийско море е свързано с названието на племето на каспийците, обитаващи в древността неговите брегове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *