Смехът изяжда излишните килограм

„Тогава те биха се смели принудено, а принудителния смях се управлява от съвсем друг участък на мозъка” – обяснява доктор Буковски, ръководещ работата си.

За начало на експеримента на участниците показвали успокояващи картинки от природата, видеозаписи на овце, пасящи по зелените поляни на Англия. В същото време апаратурата измервала нормална скорост на обмяната на веществата( через сърцебиенето, вдишания кислород и издишания въглероден двуокис). След това им показвали откъси от комедии и хумористични телевизионни предавания (за чистотата на експеримента се наложило да премахнат смеха зад кадър) и метаболизма на зрителите съществено се ускорявал.

Съотнасяйки продължителността на веселието с обмяната на веществата, изследователите твърдат, че за 10-15 минути смях, може да се изгорят 50 калории, колкото се съдържат например в парченце шоколад. Заключението на изследователите било, че годишно може да се свалят 2 кг, ако човек се смее всеки ден.

Така че смеха има преимущества: той нищо не струва, а влияе положително на здравето.

Поговорката за това, че смехът удължава живота, все още не е доказан от учените в университета Вандербилта, но по принцип несъмнено е вярна.