Ню-Йорк след залез

Централно място в горната част на залива заема остров Манхатън, който е дълъг 21 км, широчината му е до 4 км а площта му – 59,5 км2. 
От континенталната част на Америка островът е отделен от Хъдсън на запад, Ист-Ривер на изток и река Харлем и канал Спатен-Дайвил-Крик на североизток. Макар че Ист-Ривер да се нарича река, строго погледнато , това е пролив, разположен на север от протока, свързващ Лонг Айлънд Саунд и Ню-Йоргския залив, но тъй като изглежда и мирише като река, никой не възразява против названието му.

Ню-Йорг е най-големият град в САЩ, и център на най-гъсто населената урбанизирана територия в света. Той не е, както мислят много хора , нито столица на САЩ, нито даже столица на едноименния си щат. Но той безспорно е културна, комуникационна , корпративна и финансова столица на страната, заемаща лидерски позиции в сферата на политиката, образованието, промишлеността, търговията и транспорта.
Международният статус на града се е утвърдил след Втората световна война, когато Ню-Йорг е бил избран за място на щаб-квартирата на Организацията на обединените нации.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *