Фонтан “Въртележката на брака ” в Нюренберг…


Този красив фонтан на площад Ludwigplatz , пред Бялата кула, е започнат през 1977, а е завършен чак през 1984 година. Самата Бяла кула (редом с която е фонтана), е построена през 1250 година, и първоначално е била част от укрепената крепост на Нюрнберг, а в последствие става „вход” в метрото. Само че вентилационната шахта на метрото, изведена на практика в средата на площада, се е нуждаела от „естетическа маскировка” и затова било решено да се направи на същото място фонтан.

Проведен бил творчески конкурс и автор на целия фонтан станал Юрген Вебер, а композицията на фонтана била създадена по мотиви на известното стихотворение на Ханс Загс „Сладко-горчивия брачен живот”, в което опшисва сцени-етапи от брачния живот, като се започне от първата страст, та чак до смъртта….След откриването му имало сълги спорове за пристийността на съставящите го фигури. Всеки може да прецени сам…

Тъмните и светли страни в семейния живот и кръговрата на „брачната въртележка“, са отразени в шест скулптурни групи. 

1. Любов – млада двойка на лебедово легло
2. Зряла двойка , скована от веригите на вечните спорове
3. Скелетите на мъжа и жената, продължаващи да се душат един друг , седейки на гърба на голям дракон-гущер, появил се от адските глъбини… На лапата му може да се види надпис „01.07.1977” – датата на приетия нов закон за разводите в Германия.

4. Семейната идилия на ложето на Пеликана. Младата майка храни детето си с ябълки. Пеликанът е символ на майчинската любов.869c1ca80a2a302d3d3cc8110ce6ff38


5. Угнетеният и безпомощен мъж и злата тиранка. Жената похапва отнетата о

т 

мъжа торта. Той е слаб и гладен, а нейната чиния е пълна…
6. Младо момиче, сякаш от платно на Ботичели, излиза от раковина…

Храст рози, „пораснал” в камъните на една от страните на фонтана, напомня за вечността, очакваща и любовници, и съпрузи… Страшно красиво и впечатляващо!…Наслаждавайки се фонтана и неговите скулптури, всеки има повод за размисъл….
Но никой не може да мине покрай него, и да не го разгледа внимателно….
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *