Живели някога великани….

 Съгласно тези легенди, те живеели по местат, на които после дошли пайотите, вследствие на което между тях започнала война за територия. Събрани заедно, индианците заварили гигантите неподготвени, и убили голяма част от тях. Тези, които се спасили, бягали и се криели в пещерите. Индианците искали те да напуснат убежищата си и воювали с тях, и когато великаните отказали, запалили огньове до входовете. Опиталите се да избягат загинали от стрелите и копията, а останалите се задушили или изгорели…
През 1911 година, в пещера Лавлок, разположена на около 20 мили на юг от град Лавлок, щата Невада започнали разходки, тъй като хората, добиващи гуано, се натъкнали на множество счупени стрели и прочие артефакти. Малко по-късно в пещерата били намерени човешки останки с необичайно големи размери. Благодарение на това, че някои от тях били напълно покрити със слой гуано, върху тях се запазила кожа и коси. Оказало се, че великаните били рижи. Даже изсъхналите и мумифицирани трупове не били по-ниски от 2,40 метра. В същото време някои тела действително достигали 3,5 метров ръст.
 
Не е трудно да се забележи, че въпреки сходството с челюстите на съвременен човек, намерените там кости са аномално големи. Независимо че множество артефакти били загубени или скрити, част тт тях може да се видят в Музея на Хумболд в град Винемака, а също и в Историческия музей в щата Невада, намиращ се в град Рино. Освен това, на 19 юни 1931 година, в пресата се появила статия за гигантски останки, намерени в местното езеро. Скелетите били увити в тъкан, обработена с каучук, а ръста на хората, на които принадлежали останките, достигал от 2.40 до 3 метра.
През 1877 година, недалеч от град Юрика (Eureka) от златотърсачи е била открита необичайна счупена кост. Експертизата, направена от местните лекари показала, че тя изключително много прилича на човешка, само че е с необичайно големи размери. Притежателят и , по предварителни изчисления, в никакъв случай не бил по-нисък от 3,5 метра…. Но има и още една загадка – възрастта на кварцита, в който била намерена коста, била 185 милиона години…
 
729d13641c5c9c874acb978cdf053bec
Реклама 1
 
Истории с рижокоси великани има не само сред индианците от Невада. На един от хавайските острови , Оловалу, също били намерени 2 скелета , с 3 и 3,5 метров ръст. Мястото на разкопките не било обявено за закрито, но достъпът до него бил ограничен повече от друг път. При това изглежда интересен факта, че в хавайската митология има богиня, чиято външност е сходна с описанието на гигантите. Става дума за Пеле – необикновено високата и белокожа богиня на вулканите. Възниква въпросът, възможно ли е митичното същество да е имало реален прототип?…
 
 
Перуанските великани
 
В музеите на Перу не рядко се срещат експонати, свързани с гигантите. За разлика от САЩ, където сведенията за подобни находки се премълчават( от различни данни е известно, за около стотина случая за откриване на гиганти в Северна Америка), перуанците не се отказват от тази част от своята история.
617a4ea9fc0bc67029992987a16d5dfa
Реклама 2
 
Съществуват не малко местни легенди , според които кралете на инките били рижи или светлокоси великани. В Gold Museum в Лима (столицата на Перу), може да бъде видяно царско облекло, принадлежащо на човек, с горе-долу 3-метров ръст. Един от показателните елементи на облеклото е 2,5 метрова мантия, която, очевидно, никога не е докаосвала земята. Един от експонатите е голям череп, очевидно принадлежащ на гигант. Обемът му е почти 2 пъти по-голям от този на средностатистически съвременен човек. В същия музей има останки още от двама великани, а също и елементи от тяхното облекло. 
Интересното е, че неимоверно големи скелети има в не малко перуански музеи. Прави впечатление, че не винаги става въпрос за находки, чиято възраст е няколко хиляди години. Не рядко датираната възраст не превишава няколко столетия….
(следва)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *