Дом на Слънцето, или Бейт-Шемеш…

Сега през долината е прокарана железопътна линия Лод-Ерусалим, а някога е минавал древният път от подножието на Юдея до Ерусалим, а на хълма е стоял Бейт-Шемеш.В превод от иврит името на града означава „дом на Слънцето” .Явно древните обитатели на този град, възникнал преди повече от 3000 години, са се покланяли на слънцето, а в потвърждение на това, археолозите са намерили там останки от светилище.
В Библията е казано, че през IX век пр. н. е. около Бейт-Шемеш се е разиграло сражение между две еврейски царства :Израилското и Юдейското.

Това е косвено доказателство за древността на този град. Приблизително към 725 г. пр. н. е. бил завоюван от филистимците, нбо тогава бил повече село, отколкото град. През V в на мястото му построили голям манастир и хан за поклонници.Съдейки по останките от сгради и керамична посуда, археолозите смятат, че на същото място през 12 век било селище на кръстоносци. След това мястото дълго време сотава незаселено.

Сега населението на града е 84 хиляди души.За децата са осигурени 90 детски градини и ясли от различен тип (както светски, така и религиозни), 12 начални училища и 3 средни. Ако някое от децата иска да учи специалност, която я няма в града, общината плаща обучението му в друго населено място.
Това е един развиващ се и строящ се град с не само с частни вили, но и с многоетажни сгради, а жителите му обикновено работят в Тел-Авив и Ерусалим.

Има и три промишлени зони в града, с металообработващи заводи, електротехнически предприятия, заводи за елетронно оборудване, предприятия на хранително-вкусовата промишленост и много малки частни фирми с разнородна дейност.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *