Делтата на Окаванго

Бавно течащата вода пртеминава през лабиринт от канали, в които повече от 95% от нея се изпарява. Остатъците вода се отправят или на юг и преминават 150 километра по река Ботети, преди да достигнат соленището Макгадикгади (най-голямото в света), където постепенно се изпарват , където, в края на крайщата се вливат в езерото Нгами.

Делтата на Окаванго не само представлява най-величествената в света вътрешна делта. Уникалното характер на тази област и придава сблъсъкът на изключително плодородните блата, със сухата земя на пустинята Калахари. Даже на такъв огромен континент като Африка, делтата на Окаванго представлява един от най-големите девствени региони.

440c880a1e069832b1dabc92df07303b

Делтата е станала убежище на разнообразни растения и животни. Горната и част е покрита с гъсти тръстики, в която доминира папируса. Тук се срещат участъци, постоянно покрити с вода, където живеят гъските-джужета, хранещи се изключително с това, което има в делтата.
Тази блатиста среда е изключително подходяща за много животни, в това число и хипопотами, крокодили и няколко вида антилопи. От тях особено интересна е ситатунга, приспособила се към живота във водата и обитаваща най-непроходимите области в делтата на Окаванго и други сходни райони на Африка.

Друго семейство антилопи, даже по-специфично за Южна Африка, също приспособило се към водната среда, са водните кози. На залетите участъци те са не по- малко от 20000.

c6f27f0cbd3b93441df1f53ec70a92d4Тръстиките и участъците от
открита вода са приютили голямо количество разнообразни птици, в това число няколко редки африкански видове: пчелояди, изумрудени зимородки, африканската рибна сова и няколко вида чапли.

f93260ab27de179b5bf2a69da437e100


В доланата част на делтата на Окаванго тръстиките отстъпват място на бодливи акациеви гъсталаци и заливни ливади, които като магнит привличат скитащите стада степни животни: зебри, биволи, слонове и антилопи. Сред хищниците, идващи след тези стада са лъвове, леопарди, слонове и антилопи. На тревистите равнини живеят местните жители тсвана и хереро, традиционно занимаващи се със скотовъдство.В миналото животните им пасяли само по края на делтата, поради опасност от мухата Це-Це, пренасяща зараз от сънна болест.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *