Какво е най-точното определение за рижите (червенокоси) хора? Това са хората, които имат пламък на  главата и огън  в  душата…..

 

 

Oт къде са дошли червенокосите хора а такива хора има сред всички народности… Те живеят трудно и заобикалящите ги блондини и брюнети се отнасят към тях не съвсем добронамерено. Даже и през XXI век, който изглежда лишен от всякакви предразсъдъци, не е много лесно да си червенокос. Естествено, притежателите на рижа „грива“ вече не се смятат за предвестници на беди или за магьосници, но все-пак….

Отрицателното отношение към такива хора е много от отдавна. Още по времето на Петър I бил издаден изключително строг царски указ, забраняващ на кьосетата и на рижите да заемат държавна служба и да свидетелстват в съда, защото „Бог бележи измамниците…“

Защо в продължение на толкова години е предпазливо и с опасения се отнасят към тях? Във връзка с тази „напаст“ през шестдесетте години на ХХ век в Германия излиза солидния научен труд на Ханс Бернхард  Шиф „Червенокосите“.

Риж е бил и английския крал Ричард Лъвското сърце. Той не веднъж е шокирал старата патриархална Англия с неочакваните си постъпки. Известен е с продажбата държавни длъжности, с цел да напълни опустошената от предшественика му държавна хазна. На него принадлежи изключителната по своя цинизъм фраза: „Ако намеря купувач, бих продал и Лондон!“

Като неспокойна натура той не понася покоя и се спуска да спасява Гроба Господен, увличайки след себе си много здравомислещи крале и князе от цяла Европа. Не след дълго се скарва с всички съратници в Кръстоносния поход и тръгва за Англия, като това му струва 2 години в плен и доста пари на държавата, за да го откупи.
Малко след това необузданата му натура го хвърля в нова авантюра поход до Франция, с цел изясняване отношенията със съратника му по оръжие Филип II Август, което му струва живота….

 

 

От къде,всъщност, идват червенокосите, чиито потомци от време на време разтърсват основите на много страни. Според Шиф ярката, но противоречива натура на червенокосите е дошла по наследство от далечните им  предци – келтите. Сред останалите племена и народи келтите били „ най-непостоянни, най-неопределени, най-непредсказуеми…“. В епохата на античността келтите са заемали не малка територия: вероятно Южна и Западна Германия и Австрия, а и според Цезар („Записки за галската война“), келтите са коренното население на Британия и Ирландия.

С времето келтите се смесили с народите-съседи и се разселили по континента, но „келтския дух“ у тях не изчезнал и от време на време излиза на свобода, завладявайки със своята енергия и други хора. Може би затова във всички страни, освен Британия, Шотландия и Ирландия, към тях се отнасят с предубеждение.
В споменатите страни към келтската култура се отнасят с уважение, а рижите хора се приемат като явни потомци на коренното население.

Интересното е, че предпазливото отношение към червенокосите се отнася само до мъжете. „Огнените жени“ се смятат за много привлекателни , а потвърждение на това е голямото търсене на боя за коса във всички отенъци на червеното.

Съвсем неотдавна учените са успели да погледнат стотици хиляди години назад в историята на човечеството и да направят сензационно откритие. Учените от Оксвордския институт по молекулярна медицина са изяснили, че генетически рижият цвят на косата е унаследен от …. ниандерталците. В интерес на истината изследователите са отбелязали, че не трябва да се приемат всички хора с рижи коси като ниандерталци в буквалния смисъл. Те са установили, че възрастта на гена, който отговаря за този цвят на косите , по-светлата кожа и на лунички, е от 50 до 100 хиляди години. Това означава, че е много по-стар от гените на вида „хомо сапиенс“, към който принадлежи съвременното човечество.
Оказало се, че „генът на червенокосието“ при ниандерталците и келтите е възникнало независимо, в резултат на различни мутации. С течение на времето подвидовете частично са се смесили, но генът се е запазил, което показва, че е много издръжлив.

 

Уфологична хипотеза

Тя е последната, свързана с произхода на червенокосите. Според нея , те са дошли на Земята или от друга звездна система, или от паралелен свят. Като доказателства се предлагат две групи аргументи.

Първата от тях се основава на протоколи от разпити на вещици и магьосници. Преобладаващият брой от обвинените във връзка с нечистите сили са били червенокоси, а и много от тях наистина имали екстрасензорни способности: успешно са лекували неизлечимо болни, правели предсказания и влияели на времето….
В последно време в много страни също са правени изследвания на разликите между червенокосите и останалите хора, а резултатите от тях косвено потвърждават уфологичната хипотеза. Медиците отдавна са обърнали внимание на повишената чувствителност на светлокожите рижи хора към ултравиолетовата радиация. Учени от университета в Нюкасъл са установили, че от двата вида меланин, отделяни в човешкото тяло, при червенокосите единият вид е в по-малко количество, което създава предпоставки за слънчеви изгаряния и рак на кожата. Английските учен констатирали, че червенокосите не почерняват или получават съвсем слаб слънчев загар.
Освен това организмът им е твърде уязвим. Имат проблеми с нервната система, страдат от алергии и ревматизъм, и притежават още една особеност имат повишена чувствителност към болка.

Налага се извода, че гените на рижите хора са различни от тези на останалите и е напълно възможно, тези гени да са донесени на Земята от далечни звезди…

снимки:  http://www.liveinternet.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *