Загадъчно солено езеро на дъното на Средиземно море

 

 

 

Група японски изследователи са открили гигантско подводно солено езеро на дъното на Средиземно море. То е на дълбочина около 3000 метра и се намира на около 100 километра югозападно от остров Крит. Според изявление, направено от представител на Института по океанография на Токийския университет, концентрацията на сол в това загадъчно образувание е примерно 10 пъти по-висока от тази на обикновената морска вода.

Дължината на езерото е 80 километра, широчината – 1 километър, а дълбочината му –примерно 100 метра. По сведения на изследователите, границите му са ясно очертани. Японските учени са на мнение, че водата в него не се смесва с морската , поради съчетаване на редица фактори, и най-вече, поради температурата на дъното в този район на Средиземно море.

Изследванията са проведени през първите месеци на годината, като за целта е използван батискаф-робот. На дълбочина 2920 метра било констатирано рязко увеличение на количеството на солта, концентрацията на която достигала 32,8%. Обичайно в морската вода концентрацията на сол е примерно 3,5 процента, а в израелското Мъртво море, тя е 25%.

В района на това загадъчно подводно образувание роботът открил многобройни „скали“ от каменна сол, които, видимо, подхранват езерото.
По мнение на изследователите примерно преди 5-6 милиона години е имало време, когато водата в Средиземно море почти напълно се била изпарила, и на дъното му е можело да останат само такива солени водоеми. Не е изключено подводното езеро, в близост до остров Крит, да се е запазило именно от това време.

По материали на ИТАР-ТАС

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *