Това, за което космонавтите не искат да говорят….

Говори се, че ако на Гагарин са били разрешили, а и ако той бил решил да се разприказва, имал много неща да разкаже за своя полет. И така: какво от забраненото е успял да научи от космонавтите професор Кирил Бутусов?

Сочи се вижда даже от орбита

Американският космонавт Гордън Купер за пръв път е отбелязал ефекта на увеличение на наземните обекти. Той разказал, че прелитайки над Тибет, с невъоръжено око видял домове и други постройки. Макар че на всички им се струва, че да се видят такива обекти от разстояние 300 километра, е направо невъзможно!
Какво свидетелства рускияткосмонавт Владимир Севастянов: „Накрая днес видях Сочи. Видях отчетливо пристанището и нашата малка двуетажна къща.”
Този ефект е бил потвърден и от Юрий Глазков: „Летим над Бразилия и изведнъж виждам тънка лентичка шосе! И по него върви автобус, който сякаш е със син цвят.
А Георги Гречко е видял и фотографирал над облаците … леден блок, плаващ във въздуха. Той разказва, че понякога погледът от Космоса разкрива изненадващи неща. Когато летели над Монголия, изведнъж видели изображение на човек, което било дълго може би 200 километра, като ясно се виждали хлавата, шинела и краката. Нарекли го снежен човек, защото именно снега създал този гигант.

Кучешки лай в небесата
За загадъчните звуци в Космоса много поетично разказва космонавта Владислав Волков(загинал при връщане от орбита през 1972 година) :
„Отдолу летеше земната нощ. И изведнъж от тази нощ се донесе лай на куче. Стори ми се, че това е гласът на нашата Лайка. А след това започна ясно да се чува плач на дете! И то какъв глас. Това е невъзможно да се обясни. То може само да се почувства!”

Юрий Гагарин разказвал, че когато се намирал на орбита, в ушите му звучала музика, подобна на тази на ансамбъла за електромузикални инструменти, което било потвърдено и от летеца-космонавт Алексей Леонов.
Друг космонавт разказва, че когато прелетял над страшния нос Хорн, където в древността се разбивали множество кораби, изведнъж получил усещане за опасност. Струвало му се, че във всеки момент на гърба му ще скочи тигър. Усещането било много силно, и той едва успял да се избави от него.

По материали на nlo-inform.ru

(следва)