Топ 10 на изненадите на природата

9 място: Температурни рекорди
Най-високата температура – плюс 58 градуса на сянка, е била зарегистрирана на 13 септември 1922 година на мястото Ел Азизия в Ливан. Рекордно ниска температура на повърхността на Земята – минус 89 градуса, е измерена на 21 юли 1983 година на арктическата станция Восток. Най-студеното място за живеене е Оймякон(население 4 хиляди души) в Якутия. Там температурата е слизала до минус 68 градуса.

8 място: Температура и вид на пустините
Двадесет процента от повърхността на Земята е пустиня. Представата, че пустинята прдставлява много пясък и голяма жега не винаги съответства на действителността. По-голяма част от пустините са каменисти и са покрити с плосък чакъл. С температурата също не винаги е така, като е прието. Много високата дневна температура може да падне през нощта доста под нулата.

7 място: Температура на кипене на водата, на различна надморска височина…
На хората, живеещи в равнините, им е необходимо много по- малко време за да приготвят храната си, отколкото тези, които живеят в планините. На височина 2000 метра над морското ниво , водата залипява при 93 градуса по Целзии. А за да се сварят картофи на върха на Еверест, трябва доста търпение – там водата завита при 70 градуса! А при такава температура на кипенето на водата, храната се готви по-бавно.

6 място: Необичаен дъжд
Жителите и метеоролозите на американския град Вичита в щатаКанзас не могат да си обяснят загадката на царевичния дъжд, който паднал на 8 август 2001 година. Хиляди царевични листа с дължина от 30 или повече сантиметра, паднали в събота и неделя в южната част на Канзас. Според метереолозите такова нещо може да се смучи след силен вятър, тонадо, буря или друго екстемално метереологично време. Само че тогава не е забелязано нищо подобно…

5 място: Воден смерч

Най-високият воден смерч, сведенията за който са достоверни, е наблюдаван на 16 май 1898 в Идена, щат Нов Южен Уелс, Австралия. С помощта на апаратура била определена височината му – 1528 метра, а диаметърът му бил 3 метра.

4 място: Придвижване на блата
Специалистите не веднъж са отбелязвали уникалното явление – бързо придвижване на блатата по месността. Най-голяма скорост на такова преместване е регистрирана в самото начало на ХХ век. Тогава голямото блато, намиращо се в покрайнините на град Каст Лер , преминало за едно денонощие разстояние около 1000 метра. Резултатът на рекордния пробег станало превръщането на населеното място , оказало се на неговия път.

3 място: Перестите облаци

Те обикновено се намират на височина 8250 метра . Само че височината на редките перести облаци достига 240000 метра! Перестите облаци на височина 8075 метра съдържат незамръзнала преохладена вода , температурата ма която е 35° С под нулата…

2 място: Фата Моргана

Най-големият мираж е наблюдаван в Арктика през 1913 година. Състоял се от долини и поктити с гори върхове, разстилащи се на 120 градуса по хоризонта”. В миражът от 1939 година мираж на планината Спайфедлс-Йокул (1 437 м) в Исландия, е бил наблюдаван в морето, на разстояние 563 километра.

1 място: Най-дългото ехо

Става дума за Ирландия. Ако човек се качи на върха на Карантуила, до планинското езеро Лох-Лейн в Южна Ирландия и викнете нещо, ще се наложи след това да го чуете още 100 пъти….