Тайнствен кораб – „подарък“ от тропическата буря „Исаак“

 

 

Разразилата се по южното крайбрежие на САЩ тропическа буря „Исаак“, е извадила старинен кораб изпод дебел слой пясък, пише Daily Mail. Плавателният съд, който дълго време е почивал на един от плажовете в щат Алабама, бил намерен от живеещи в района на крайбрежието местни жители. Сега те, заедно с учените, си блъскат главата над въпроса, какво, всъщност, представлява необичайната находка.

От него фактически се е запазил само скелета, поради което е много трудно да бъде идентифициран. Повече или по-малко е точно, че е действал на принципа на парните двигатели. В момента се разглеждат няколко версии за произхода на шхуната: според една, корабът е бил военен, а според друга е бил използван за превозване на разни товари, например алкохол или дърва.

Няма единно мнение на кого принадлежи този плавателен съд. Някои учени смятат, че принадлежал на контрабандисти, тъй като шхуните са използвани през тридесетте години на миналия век за транспорт на алкохолна продукция, когато на територията на САЩ действал „сухия“ закон. Съгласно тази теория името му е били „Рахил“ , и е заседнал през 1933 година.

Друга група специалисти са уверени, че корабът е участвал в сражения по времето на Гражданската война в САЩ. Тогава войната между Севера и Юга продължила от 1861 до 1865 година и президента Линкълн заповядал да блокира югът на страната, за да се прекъснат търговските му отношения с Европа. Намереният плавателен съд сякаш не веднъж е използван за разкъсване на блокадата.

Тропическата буря „Исаак“ е нанесла щети на щатовете Мисисипи и Луизиана за милиони долари, а Барак Обама е обявил региона, от който са били евакуирани почти милион души, за бедствена зона. До момента се знае за 7 загинали, а повече от 100 хиляди души са останали без електроенергия.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *