Шестпръстите минавали през Вратата на Боговете

Индианските племена Боророс и Шавантеш, живеещи в бразилския щат Мато Гросо разказват легенда за дребни пришълци, чийто ръст не надвишава 1,2 метра. Рези същества имали непропорционално голяма глава и различно количество пръсти на краката – три, четири и даже шест.

Според местната легенда в щата , цитирана от президента на Уфологичната асоциация, те живеели в пещери и дошли от небесата. След като научили индианците на някои „науки” , джуджетата отново се отправили за своя свят.

В национален парк Сините планини, в община Бара ду Грасас(щат Мато Гросо), съществува така наречената „Пещера на малките крака”. По цялата повърхност на пещерата – на пода, стените и тавана, са видни ясни щестпръстови отпечатъци.
„Разбира се, това могат да бъдат само легенди, но те прекалено много съвпадат с намерената находка” – съобшават еколозите. Както са съобщили от бразилското Министерство на защита на околната среда, никакво научно изследване не е правено на намерената находка.Районът е разположен в трудно достъпна планинска местност.

Друга легенда на индианското племе Шавантеш гласи, че някога езеро Енкантада, разположено в община Нова Шавантина , било врата към жилището на Боговете. Според преданието снопове светлина се потапяли в езерото, а след това се отправяли в космоса. Индианците и до сега се страхуват да се къпят там, вярвайки , че някаква невидима сила ще ги забере със себе си, пише бразилската Terra.

Аномалната зона, която е дълга около километър, има официални граници и е разположена на височина 600 метра. Многобройните свидетелства и находки в пещерата са дали повод да се заговори, че в скоро време ще бъде построена писта за кацане и излитане на „летящи чинии”. За сега на това място има само монумент, привличащ вниманието на туристите.