Създадена панацея от дисменорея

Болезнена менструация(дисменорея) се проявява при голямо количество жени, но до сега не е съществувала адресирана терапия за лечение на този симптом. Според представителя на фармацефтичната компания, откритието може да бъде наречено революционно, тъй като до сега няма нищо подобно във фармакологията. От проведените изследвания се е стигнало до извода, че за сега няма никаква причина това лекарство да не може да действа.
Таблетките VA111913 вече са преминали клиничните изследвания , по време на които са се оказали безопасни. Скоро ще започнат да ги изпробват на 128 жени на възраст от 18 до 35 годишна възраст, във Великобритания и САЩ. През цялото време на своя менструален цикъл те ще използват тези таблетки. Лекарството позволява да се снижи нивото на хормона вазопресин, който контролира мускулите, управляващи стените на матката.
Лекарите обаче предупреждават, че и при това, както и при всички останали лекарства има макар и незначителни странични ефекти. Срокът за поява на лекарството за свободна продажба е някъде около 4 години.