Правила по етикет за всеки мъж

 

Уважаеми дами,
Тези правила не са задължителни за нас, но когато ги знаем, лесно ще можем да си направим извод за мъжа до себе си, и, евентуално, да му помогнем да ги научи… Така след това на всички ни ще бъде комфортно…


· *По улицата мъжът трябва да върви от лявата страна на дамата. От дясно може да се движат само военнослужещите, които трябва да са готови за отдаване на военен поздрав.

 

*Трябва да се поддържа жената за лакътя, ако тя се е подхлъзнала или спънала. В останалите случаи дали ще хване мъжа под ръка, решение взима самата дама.

присъствието на жена, мъжът не пуши без нейно разрешение.

 

* На влизане или излизане от помещение кавалерът отваря пред дамата вратата, но сам излиза след нея.

 

* При качване или слизане по стълба, мъжът обезопасява своята спътница, вървейки едно или две стъпала отзад или отпред, съответно.

 

* В асансьора пръв влиза мъжа, а на излизане трябва да даде път на дамата.

 

* От автомобила пръв излиза мъжа, обикаля транспортното средство и отваря вратата от страна на пътниците, като при това помага на жената да излезе. При условие, че той сам шофира, трябва да отвори вратата и да я придържа за лакътя, докато тя сяда на предната седалка. Ако и мъжът и жената са пътници в такси, те трябва да седят на задната седалка. Първа в купето сяда жената, а до нея се настанява мъжът.

 

* Влизайки в помещение, мъжът трябва да помогне на жената да свали връхната си дреха, а на излизане да и подаде нейното облекло.

 

* В обществото също е прието, да не се сяда, ако дамите стоят( това се отнася и до обществения транспорт).

* Според етикета, мъжът не трябва да закъснява за среща с дама. Даже напротив – кавалерът трябва да отиде там няколко минути преди нея, защото неговото закъснение може да я притесни и да я постави в неловко положение. В непредвидени случаи той трябва да предупреди и да се извини.

 

* На всяка жена, независимо от възрастта, трябва да се помага, ако носи големи предмети или тежки чанти. Това не се отнася до дамската чанта, лека жилетка или манто, с изключение на случаите, когато по здравословни причини тя не може да си ги носи сама.

 

* В обществото не е прието да се води откровен разговор за дама с трето лице, особено ако това става в мъжка компания.

 

* По време на разговор мъжете не трябва да са със скръстени пред гърдите ръце, нито да ги държат в джобовете си. Освен това не трябва и да въртят в ръцете си разни предмети, защото това е неуважение към събеседника.

 

* Полезно е да се знае: мъжът влиза в ресторанта винаги пръв и по този признак келнерът си прави извод, кой е инициатор за идването в заведението и кой ще плаща. Ако влиза голяма компания, пръв влиза и плаща този, който е инициатор за посещението. Но ако на входа посетителите са посрещнати от портиер, мъжът трябва да пусне жената напред. След това кавалерът намира свободни места.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *