От китайска медитация се подобрява структурата на мозъка

Тя е широко разпространена в Поднебесивто, но зад граница е малко известна.
Учени от САЩ и КНР са решили сами да се убедят в полезността на IBMT. В експеримента са взели участие 45 студенти от Орегон (САЩ) – 28 младежи и 17 девойки. 22 човека са се заели с тренировки, а останалите просто са релаксирали. С помощта на дифузно-тензорна методика за визуализация, специалистите са сканирали тъкъни, съединяващи области от мозъка на доброволците преди и след занимание.
Най-забележими изменения у медитиращите са резистрирани в онези участъци на кората, които регулират емоциите и поведението, в т.ч. да се потушават конфликти и да се настройват собствените действия за реализация на определени цели. При участниците от контролната група, не били забелязани никакви промени. Мозъкът започвал да се модифицира след 6 часа практика, а след 11 час измененията ставали отчетливи. Важността на откритието е в това, че е доказано влиянието на главния мозък върху самоконтрола .
През 2007 година изследователският екип изяснил, че IBMT в продължение на 5 дни преди контролно по математика , снижава нивото на стресовия хормон кортизол. През 2009 година пък установили, че IBMT повишава кръвотока в дясната част на предната поясна кора, ако човек се занимава само по 20 минути само 5 дни. Освен това се понижава честотата на сърдечните съкращения и електропроводимостта на кожата.