Нивото на заетост или къде е раят за безработните?…

Шансовете за намиране на работа също са добри и в Тайван, Бразилия, Коста-Рика, Пери, Сингапур, Австралия и Панама. Ще се отнася до Европа, за повече или по-малко перспективна, що се отнася до пазара на труда, е призната Германия, с показател +7. САЩ са избегнали мястото в списъка на страните, които са най-зле и имат коефициент +4.
Лидер в списъка на най-неблагополучните страни е станала Гърция, където индексът на заетост е – 10%. При това в сравнение с миналото тримесечие той се е увеличил два пъти. В списъка с влошена прогноза за откриване на нови работни места, фигурират още четири държави: Италия(-8%), Испания(-4%), Ирландия(-3%) и Чехия(-2%). Не много по-добре е ситуацията в Румъния, Унгария, Франция, Нидерландия и Великобритания. Нашата страна, както и Русия, не са намерили място в нито един от тези списъци.
Вчера (31.09) в Осло е била проведене конференция на Международния валутен фонд и Международната организация на труда, по проблемите на възстановяване на заетостта след световната икономическа криза. Съгласно доклада на МВФ, глобалната безработица по настоящем е достигнала рекордни показатели. Само за последните три години работата си са загубили 34 милиона души. А общото число на безработните е превишили 210 милиона.
Такива високи показатели човечеството не помни. Това, което е най-тъжно е, че признаци за нейното снижаване за сега няма. По изчисления на Международната организация на труда, в близките години ще са необходими 440 милиона работни места само за новите участници в пазара на труда, без да се има предвид трудосустройството на тези, които са пострадали от неотдавнашните икономически сътресения.
На пръв поглед по-добре се справят развиващите се страни, тъй като от 2007 нивото на безработица в тях се е увеличило с 0,25%, докато в разитите страни -с 3%. Особено силно е пострадала Испания, където ръстът на безработица е почти 10%, а също САЩ и Нова Зеландия. Само че не трябва да се забравя, че от гледна точка на социална защита, безработните в развитите страни се чувстват много по-добре. Не винаги нивото за безработица съвпада с данните от официалната статистика. Друг е въпросът, че там, където има възможност, страните се стремят да не допуснат прекомерно снижаване нивото на заетост.

По материали на. utro.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *