Най – необичайните църкви и катедтални храмове в света

Катедрален храм Свети Василий Блажений в Москва


Много от отдавна църквата, заедно с Кремъл, са се превърнали в символ на Москва и Русия. Била е построена през периода 1555 – 1561 година по заповед на Иван Грозни в чест на завземането на Казан и завладяването на Казанското ханство. Не е известно, кой всъщност е автор на храма. Според една от версиите това е бил псковският майстор Постник Яковлев, а според други – западноевропейски, а по-точно – италиански архитект. Легендата гласи, че руският цар заповядал да ослепят създателя на катедралата, за да не може никога да построи нещо по-прекрасно.

Hallgr?mskirkja, Исландия

696604a9d8bd0e20c656a178981e674c


Тази необичайна църква е разоположена в центъра на Рейкявик и се явява четвъртото по височина сдание в Исландия, като едновременно с това е и най-голямото. Височината му е 74,5 метра, а на върха на кулата се намира наблюдателна площадка, от която се открива панорамна гледка на града. Странното име на църквата е в памет на исландския свещенослужител и поет Халлагруме Петтерсон, а външния и вид, по мнение на създателите, трябва да напомня за гейзерите, които са така много в Исландия. Строителството на храма продължило доста – от 1945 до 1986 година.

Jubilee, Италия

f0017353f0360e1a9f4e1560dd8fbeae


Тази църква, също не вписваща се в никакви канони, се намира в Рим. Създателят и, Ричард Майер не се е посвенил да я нарече „гордостта на Рим” и „проект на хилядолетието”. Формата на ссданието има религиозен подтекст. Три паралелно разположени дъги символизират Светата троица, а гладката, огледална повърхност пред храма трябва да напомня за водата, явяваща се важна чат от ритуала на кръщението.

Sagrada Familia, Испания

38f1b9615f085b30f7c6fd4ca419c42a


Творението на Антонио Гауди се явява едно от най-известните и незавършени в света. Започнато е през 1882 година и се планира да завърши през 2026 година, за столетието от смъртта на великия архитект. Впрочем, сроковтете толкова пъти са се променяли, че никой така и не вярва това да стане до новоопределената дата. Самият Гауди, когато го питали защо толкова време не завършва строежа на храма (а самият той е ръководил строежа повече от 40 години), отговарял: „А моят поръчител не бърза…”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *