Лигър – какво е това?….

Всъщност това, според Книгата на Гинес, е „най-голямата котка на планетата“, която се появява след кръстоската на самеца лъв и самка –тигрица. Лигрите са хибридни животни , които имат някои физически характеристики и от бащата-лъв, и от майката-тигрица. Даже и в поведението си имат и нещо лъвско, и по нещо наподобяват тигрите… Принадлежат към един род, но към различни видове. Лигрите са много по-големи от родителите си. Най-големият екземпляр в момента е Херкулес, който живее в американския Институт за защитени и редки видове в Маями. Той тежи около 400 килограма.

 

 

d89f7621ea8993c01f973d1daedc56b5

Реклама 1

Само че, не трябва да се бъркат с тигролъвовете, които са нещо средно между тигър-самец и самка-лъвица!
В края на 19 век тигролъвовете са били по-разпространени от лигрите. Те не са с такива внушителни размери като лигрите, но имат характеристиките и на двата вида.

Лигрите изглеждат като гигантски лъвове, които имат светли ивици като тигрите. Главата на лигъра изглежда като главата на лъва, а опашката му е по-дълга от тази на лъва. Лигрите нямат грива , а основният им цвят може да бъде пясъчен, златист или рижав.

f2c87893e7d9d4201d1a011613064d99

Реклама 2

Лигрите са наследили поведенческите характеристики и на лъвовете, и на тигрите: обичат да плуват, което е характерно за тигрите, но по своята общителност наподобяват лъвовете.

И още нещо: мъжките лигри са безплодни, но женските могат да раждат потомство: при кръстоска с тигри се раждат тилигри, а с лъвове – лилигри.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *