Живите лабиринти от зеленина

Този лабиринт се състои от 16000 дървета от английски тис и е най-дългия в света. Оформен е през 1975 година от дизайнера Грег Брайт (Greg Bright), и има площ 0,6 хектара, а дължината на всичките му ходове е 2,7 км. За разлика от множеството подобни съоръжения, този лабиринт е триизмерен, тъй като в него се намират шест дървени мостчета, от които може да се погледне и да се оцени маршрута. В центъра на лабиринта се намира наблюдателна кула, която на практика е крайната точка на лабиринта. От там още веднъж може да се разгледа с подробности целия комплекс.

Reignac-sur-Indre Maze (Франция)

Построен е през 1996 година и е най-големият лабиринт в света. Площта му е 4 хектара и се намира в Турен, Франция.Ежедневно е посещаван от 83 хиляди туристи, които дълго се лутат по неговите преходи. Забележителен е още и с това, че всяка година е различен. Благодарение на особен метод на посаждане на растенията(царевица, слънчоглед) и благодарение на маркирането на повърхността, той „израства” всяка пролет, през август дава плод и „изчезва”, а през следващата година се появява отново.

York Maze (Англия)

Състои се от милион и половиная дръвчета, които покриват площ от повече от 15 футболни игрища. Разработен е с помощтта на съвременни технологии и спътниково позициониране , за да се постигне точност на порядъка до 10 см. Създателят му не е популярен, и се казва Tom Pearcy, а появата на лабиринта е посветена на 40-годишнината от филма Star Trek.

Ashcombe Maze (Австралия)

Той не може да се похвали нито с огромни размери, нито с дължина на преходите, но това е най-старият и извесен класически лабиринт – жив плет, разположен в град Shoreham в източната част на полуостров Mornington Peninsula, в австралийския щат Виктория. Височината на „стените” е 3 метра, дебелината – 2 метраи част от него се състои от розови храсти – 1200 ма брой, от 217 вида. Интересно е да се види, как изглеждат те по време на цъфтеж….

Pineapple Garden Maze (Хавайи)

Много голям и цветен лабиринт, съдържащ повече от 5 км преходи, на площ от 1,2 хектара. Състои се от повече от 14000 екзотични хавайски дървета, включително хибискус, кротон, панакс, ананс и хеликон. Намира се в Waimea Bay на Хаваите, и в периода на цъфтеж изхлежда отгоре много впечатляващо. През другото време е по-скоро сиво-зелен.

Snake Maze (Англия)

Шестедет и две годишният градинар Майкъл Бли (Michael Blee) е употребил няколко месеца за създаване на този лабиринт въ ферма Gore Farm, недалече от Рочестър. Мистър Бли е много продуктивен – това е неговия десети лабиринт, и е най-сложен от всички, които е направил. Надява се да попадне в книгата на гекордите на Гинес ако не с размера му, поне с количеството на създадените от него зелени лабиринти.

Il Labirinto (Италия)

Създаден през 18 век, Il Labirinto е най-сложният лабиринт сред всички съществуващи в света. Разположен е в град Stra, недалече от Венеция, на територията на вила Pisani, а легендата гласи, че Наполеон, разхождайки се през 1809 година в него, се заблудил.

Peace Maze (Ирландия)

Ирландският лабиринт официално бил открит през 2001 година, а неговата площ е 1.1 хектара. Дължина на всички пътечки е 3147 метра, а целият лабиринт се състои от 6000 дървета тис, болшинството от които са отглеждани през декември 2000 година от жителите на Северна Ирландия. От това идва и името му – от этого произошло его название — „Лабиринт на мира”.

Hampton Court Maze (Англия)

Разположен е до Темза, на запад от Лондон, на територията на корт Hampton. Дърветата, които го образуват, са включени в композицията на градина, посадена в периода от 1689 до 1695 година от Джирдж Лондон и Хенри Вайз. В сравнение с изброените до момента, площта му не е голяма – „само” 1350 кв.м, а дължината на пътечките е 800 метра. Основното достойнство на лабиринта е неговата известност сред британците. За него е писал Джером К. Джером в новелата „Трима в лодката”. Не е изключено, че ежегодно се радва на хиляди посетители.

Davis’ Mega Maze (САЩ)

Този лабиринт е разположен в град Стерлинг, щат Масачузетс и е открит през 1998 година. Принадлежи на фермер седмо поколение , притежаващ владение с интересното име Davis’ Farmland. Отначало лабиринтът е бил разработен в английската фирма Dorset, от дизайнера на лабиринти (има и такива) Адриан Фишер(Adrian Fisher). За подържането му в идеален вид са нужни 12800 часа напраегната работа годишно.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *