Интересни факти за нашата планета – 2

…Най-големият атлас се пази в Немската държавна библиотека в Берлин. Той тежи около 250 килограма, а размерите му са 1,70х2,20 метра. Този рядък експонат дава възможност на посетителите на библиотеката, да се запознаят с картографското изкуство на XVII столетие.


….Първият географски глобус се пази в град Нюрнберг. Направен е от географа Бехайм през 1492 година….

…. Ехото е отразени вълни от въздуха. Ако отразяващата звука скала се намира на разстояние от нас, по-малко от 30 метра, ехо не възниква.
На река Рейн има месност, където ехото се повтаря точно 20 пъти.
Във Франция, на река Вердена, има две къли, които са на разстояние една от друга 60 метра. Ако някой застане между тях и извика, може да чуе отгласа точно 12 пъти.

…. Знаменитото Ухо на Дионисий е издълбана в скалите на Сиракуза и наистина наподобяваща човешкото ухо, огромна пещера, където ехото достига такава сила, че шумоленето от разкъсан на входа листа хартия, се „връща” от дълбините като изстрел на оръжие.

…. Всеки знае какво е планинска болест: изкачването на големи височини се съпровожда с повишаване на кръвното налягане. Единственото място на земното кълбо, където такава зависимост не се наблюдава, е Северен Тян-Шан. Кръвното налягане на жителите на тези райони, е по-ниско от това на хората, живеещи в равнината.

… В Сахара ежегодно се наблюдават около 160 хиляди миража. Те биват стабилни и блуждаещи. Съставени са даже специални карти на пътищата на керваните, като са отбелязани местата, нба които най-често се наблюдават миражи: кладенци, оазиси, палмови градини , планински вериги. Жертви на миражите най-често се оказват керваните в пустинята Орг-ер-Рави. Пред очите на хората, на разстояние 2-3 километра, се вижда оазис, до който всъщност разстоянието е не по-малко от 700 километра.

… Почти всички острови в Атлантическия океан дължат образуването си на вулкани.

…. Индонезийският архипелаг се отнася към тази част на земната кора, която до момента е в процес на формиране. Едни острови се потапят в могските глъбини, а други, постепенно или изведнъж, се появяват от нея. Те зи явления се обясняват с честите земетесения, големият брой действащи вулкани и растежа на кораловите рифове. Затова в картата на Индонезия често се налага, да се правят поправки.

…. Най-големият вулкан на света се намира на остров Киу-Шиу и се казва Асо. Дължината на кратера на този вулкан достига 23 километра, ширината – 14 километра, а дълбочината му е 500 метра.