Интересни факти за нашата планета – 1

… В Долината на Смъртта – най-сухото и горещо място на земното кълбо, живеят повече от 15 вида птици, 40 вида млекопитаещи, 44 вида влечуги, 12 вида амфибии, 13 вида риби и 545 вида растения.

… Земята на остров Кимолос, влизаща в групата на Кикладските острови в Егейско море, се състои от мастно сапунено вещество, което жителите от край време използват като сапун. С него се мият и перат дрехите си. Когато завали дъжд, островът се покрива със сапунена пяна.

… В град Тагази (Сахара), се срещат домове със стени от каменна сол. Това е едно от най-сухите места на Земята и затова няма опасност стените да се разтопят от дъжд.

… Местността Сен-Мишел в западн а Франция два пъти в денонощите е остров, и два пъти – полуостров. Авоеобразното явление се дължи на силните приливи и отливи в тази част на Атлантическия океан.

… Между островите Бали и Ломбок разстоянието е само 15 мили. Максималната дълбочина на разделящия ги пролив е 341 метра. Въпреки близкото съседство, на тези острови живеят съвършено различни четириноги, сладководни риби и даже птици. Според остроумната забележка на един учен, тези острови се различават по своята фауна повече от Англия и Япония.
Фаунистичната граница, минаваща мегду островите Бали и Ломбок, е получила названието Линия на Уолес, по името на големия английски естественик, , който я е открил през 1892 година. Тази граница отделя животинския свят на Индийския океан и Азия, от животинския свят на австралийската фаунистична област.

…На малкото островче Ел Алакран (близо до северното крайбрежие на Чили) жовеят повече от 1 милиом корморани и чайки. Огромните ята постоянно се носят над морето, заглушавайки със своите викове гласа на океанския прибой. Ел Алакран е една от най- големите птичи колконии в света.

… Столицата на Перу, Лима, е разположена на самия бряг на океана, но в суха пустиня. Градът почти не познава дъжд. На къщите там няма водосточни тръби, а жителите нямат дъждобрани . Годишният валеж в Лима е 37 милиметра…