Идеята за построяването му принадлежи на барон Стефан фон Зартер, който избрал това уютно зелено ъгълче на Вестфалия.

За построяването му били нужни 3 години – от 1882 до 1884. Проектът бил създаден от местните дюселдорфски архитекти Лео фон Аббема и Бернхатд Тюзхаус, а по-късно, за финото му финализиране, баронът наел друг известен архитект – Вилхелм Хофман.

След завършването му замък Драхенбург бил признат за най-големия по тези земи дворцов комплекс на XIX век.

Замъкът е построен в уникален стил, обединяващ елементи както от замъковата, така и от дворцовата архитектура, и точно по тази причина няма да е точно да се нарича нито само замък, нито пък – само дворец. Изглежда приликата му със замъците наистина е по-голяма, за да бъде официално наричан сега по този начин.

След смъртта на барон фон Зартер през 1902 година, поради липса на преки наследници, Драхенбург става собственост на племенника му, Яков Бизенбах. Новият собственик направил в разкошните помещения елитен хотел.

След Бизенбах хотелът е предаван „от ръка на ръка“ и в удивително красивия интериор , богато украсен с гоблени и фрески, са се разполагали и католически интернат, железопътно училище и даже национал-социалистическо военно училище. Не се разминава и с разграбването по време на Втората световна война, нито от артирелийския обстрел, а запазилите се ( като по чудо) безценни предмети на изкуството, били изнесени в Америка.

От тогава, почти до 1970 година, за полуразрушения замък забравили всички, а през споменатата година дори било взето решение да бъде разрушен. Само благодарение на неизвестен инвеститор тази перла на нео-готическата архитектура не била разрушена. В последния момент руините били изкупени и започнало възстановяване на миналите слава и величие на замъка Драхенбург.

По време на реставрацията бил възстановен почти целия замък, на стените на който били изобразени сцени от героичното минало на страната, както и и част от неговия интериор. Били възстановени и така наречените „стаи на Нибелунгите“, фрески, свързани с най-известната легенда на Германия, а вътрешните помещения били обзаведени с мебели в стила на епохата на строителството на този замък.

 

Но, без съмнение, най-величествен и завладяващ е Драхенбург нощем…

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *