Край шотландското крайбрежие на Великобритания има един малък остров – Staffa. Дължината му е един километър, а ширината – само половин километър, но безкрайните дъждове и морските вълни са пробили на това малко парче суша цяла система от пещери. Най-голямата от тях била наречена в чест на великана Фингал – герой от ирландския епос.

Остров Staffa е най-малкият от островите, влизащи в състава на Вътрешните Хебриди. Площта му е около 33 хектара, а най-високата му точка е на 42 метра над морското ниво. Той става известен през 1722 година, когато е посетен от известния английски натуралист Джоузеф Бенкс (1743 – 1820), който описал пещерата Фингал.

Една от най-ярките особености на острова са базалтовите колони с изключително правилна форма. Повечето от тях са шестстенни, но има и три, а дори и осем стенни. Такава необичайна форма са придобили благодарение на продължителния процес на кристализация на вулканичната лава.

 

Основната зала на пещерата Фингал е дълга 75 , а широка – 20 метра. Височината и също е впечатляваща – цели 14 метра. На келтски тази пещера е наричана Уам-Бин (Пещерата на мелодиите).Названието си в чест на епическия герой Фингал , пещерата е получила от шотландския поет Джеймс Макферсон. Според ирландските легенди великанът Фингал е построил дига, съединяваща Шотландия и Ирландия.

Към пещерата води тясна пътечка, заобиколена от великолепна базалтова колонада, а входът и е толкова тесен, че да се влезе с лодка е наистина невъзможно.

 

Огромната и зала многократно повтаря звуците на прибоя, и цялата пещера буквално пее…. Така сякаш оправдава своето по-древно име „пеещата пещера“….

 

След като Джоузеф Бенкс описал пещерата Фингал, много известни хора ходили да я видят: кралица Виктория, Валтер Скот и даже Жул Верн.

Когато композиторът Феликс Менделсон през 1829 година посетил пещерата, бил до такава степен поразен от поразителната игра на ехото в нейните зали, че се вдъхновил да напише увертюра със заглавие „Хебриди, или пещерата на Фингал“.

Фингал (Името може да се преведе и като Белия странник), е един от любимите герои на келтския епос. Според една от легендите, той, когато се канел да се бие със страшния великан Бенандонер, построил огромна дига-мост, и полегнал да си почине преди боя. Но докато спал, великанът, в търсене на своя противник стигнал чак до дома на Фингал по дигата, но бил излъган от жената на своя противник, че заспалият е тяхното новородено бебе, а мъжът и не е в къщи. Виждайки огромното „бебе“, великанът толкова се изплашил, че хукнал да бяга и разрушил дигата.

Съществуват няколко версии на тази легенда, но във всички врагът на Фингал страхливо бяга, разрушавайки дигата. Съгласно легендата, великолепните базалтови колони са остатъци от основите, вбити в дъното на Ирландско море от Фингал…..

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *