В южната част на Румъния, в район, който е далече от градове, навсякъде се срещат живи камъни. Местните жители са им измислили специално название наричат ги трованти. Тези камъни могат да растат и да се размножават, и се намират край малкото румънско селце Костещи (Costesti).

Те са с кръгла, обтекаема форма и нямат остри ръбове, като на практика не се отличават от кръглите речни камъни. След дъжд с тях се случва нещо невероятно: те, също като гъбите, растат и увеличават размера си.

Геолозите не бързат да ги причислят към необяснимите явления, въпреки цялата им уникалност. Смята се, че тровантите са резултат от дълъг процес на циментация на пясъка, който се е образувал преди хиляди години. Поради силната сеизмична активност, тези камъни са се оказали на повърхността.

Тровантите се уголемяват, защото под тяхната обвивка се съдържат различни минерални соли. Когато повърхността им се намокри, тези химически съединения започват да се разширяват и оказват натиск над пясъка, и затова камъните започват да се разрастват.

Тровантите, обаче, имат една особеност, която Геолозите не са в състояние да обяснят: тези живи камъни могат и да се размножават. След като повърхността на камъните се намокри, се появява неголяма изпъкналост, която с времето нараства и се отчупва от другия камък.
Строежът им е същият, като този на старите камъни. Процесът на размножаване напомня пъпкуване.

По-рано тези камъни са се използвали в строителството, а сега се търкалят из румънските гробища.

Камъни, приличащи на румънските трованти, могат да се видят и в други страни.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *