Toва е солена пустиня с площ 8900 квадратни километра, която се намира в подножието на Кордилерите в Аржентина. Това е една изцяло бяла долина, почвата на която е съвършено безжизнена, но който я види за пръв път, му се струва, че това е снежна пустиня. Само че съвсем не е така! Понякога там температурата на въздуха там се изкачва до 45 градуса по Целзий.

Когато се огледа бялата пустиня, на човек неволно му идват мисли за морско дъно. Само че геолозите доста скептично се отнасят към предположения от подобен род: климатът в пустинята Салинас Грандес е прекалено сух, а и валежите са изключително малко. Специалистите са на мнение, че там не би могло да има езеро, а още по-малко – вътрешно море. В пустинята влага се появява рядко – като дъжд, или стичаща се от планините вода. Вследствие на нетърпимата влага и силните ветрове, и да възникнат, малките езера бързо се изпаряват.

Територията на пустинята Салинас Грандес е подходяща само за добив на сол. Елементи като хлорид и сулфат, боракс, и поташ, се формират директно върху бялата коричка, и просто ги остъргват от солната повърхност.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *