Дали това са яйца от динозавър?

Find us on Google+

Открити са странни вкаменелости в Котовски район. Дали това са яйца от динозаври?

В края на миналата седмица се е получило сензационно съобщене от Волгоградска област: в село Мокрая Олховка на Котовски район са намерени яйца от динозавър.
Находката действително поразява въображението. На неголяма територия, в недълбоки оврази, след разрушаване на почвата по време на наводнение, са се показали 15 вкаменелости с яйцевидна форма. Техният диаметър е 1-1,2 метра. Истината е, че някои от тях съвсем не приличат на яйца - една от вкаменелостите има вид на гиричка, но по-голямата му част се намира под земята и поне за момента не е възможно да се разгледа подробно.Местните момчета се похвалили, че пристигналите от Москва специалисти са изказали предположение, че това са чйца от динозаври и струват 500 хиляди рубли.
Подобно твърдение не може да не предизвика скепсис у учените, особено като се има предвид че най-голямото от намерените „яйца” има дължина не повече от 30 см, което предполага, че излюпеното от него малко също ще е малко и трябва да расте много бързо, за да достигне размерите на възрастен екземпляр. Знае се, че на мястото на Волгоградска област е имало топло доисторическо море и затова е по- вероятно да се намерят останки от морски рептилии, например ихтиозаври. Такива остатъци са намирани от Александър ярков, действителен член на палеонтологичното общество при РАН. Според него вкаменелостите, които са открити, са вероятно варовикови образувания. Макар че там няма варовик, а нещо подобно на желязна руда....

Това може да бъдат плодове на древни морски растения - изказали предположение други участници в експедицията. Има и още един вариант – да са се получили от желязна руда, която, не известно от какво, да се е оформила като кръгли топки. Действително, с желязо във вид на ярко оцветени сипеи и ръждиви фрагменти от скали рам е препълнено. Явно затова се ползва с успех „извънземната” ерсия - сиреч, там е катастрофирал извънземен космически кораб, а „яйцата” са нещо като снаряди.
Сега мястото с доисторическите вкаменелости е много популярно и всички искат да с снимат с тези реликви. Няколко оврази и сипеи се събират в един и така се получава своеобразна галерия, по която се разхождат посетителите, които през цялото време са притеснявами от комарите.Находката е твърде Важна и несъмнено експонатите имат научна стойност, а в някои страни – естетическа.
Подобни находки вече са били откривани в следвоенните години. Но какво е това, за сега не може да се каже. Окончателният отговор ще дойде само след провеждане на специални изследвания...